Nevidiaci z Prešovského kraja a Podkarpatského vojvodstva spolupracujú

05.11.2004 Celý región

Odstránenie bariér nevidiacim a slabozrakým v Karpatskom euroregióne je zmyslom rovnomenného projektu cezhraničnej spolupráce Krajského strediska Únie nevidi...
Odstránenie bariér nevidiacim a slabozrakým v Karpatskom euroregióne je zmyslom rovnomenného projektu cezhraničnej spolupráce Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Prešove a Podkarpatského spolku Poľského združenia nevidiacich v Rzeszowe. Na projekt získala slovenská strana podporu v rámci programu Phare CBC (cezhraničná spolupráca) Spoločný fond malých projektov.

Vedúci prešovského strediska Jozef Hlubovič na prezentácii projektu 3. novembra v Prešove konštatoval, že ho podali ako jediná súčasť tohto celoslovenského občianskeho združenia. Využili to, že stredisko má najbližšie k poľskému stredisku v Rzeszowe. \"Aj tá klientela je vzájomne podobná, takže máme aj podobné problémy, ktoré môžeme spoločne riešiť, \" povedal Hlubovič. Podľa jeho názoru má poľská strana \"lepšie prepracované metodiky v oblasti základných životných potrieb pre nevidiacich ako sú príprava jedla, udržanie hygieny a tak ďalej\". Predstaviteľka spolku z Rzeszowa Malgorzata Musialeková naopak ocenila výsledky práce s výcvikom vodiacich psov na Slovensku. Spoločne chcú hľadať formy pri odstraňovaní architektonických bariér na verejných priestranstvách v slovensko-poľskom pohraničí.
Projekt potrvá do konca júla 2005 a hlavným zmyslom výmeny skúseností v rôznych podobách je prispieť ku skvalitneniu úrovne poskytovania sociálnej pomoci zrakovo postihnutým osobám. Chcú tiež zladiť technické prostriedky pre takto handicapovaných ľudí v oboch regiónov napr. pri pohybe slovenských návštevníkov poľských miest a opačne.
Pre obe organizácie ide o prvý projekt cezhraničnej spolupráce. Prešovské stredisko má asi 1200 členov, rzeszowské okolo 4500, z nich je 350 detí.
(jj)
 

Vyberte región

mark